Keblinger

Keblinger

Kauan se kestää

| keskiviikko 10. syyskuuta 2014
Kuolinpesän asioiden hoito on yllättävän mutkikasta ja aikaavievää.

Perunkirjoituksesta on pian kaksi viikkoa, eikä perukirja ole vielä valmis. Olen nähnyt siitä luonnoksen, mutta sekä asianajajalla että minulla oli vielä kysymyksiä ja selvitettäviä asioita. Hän halusi muun muassa nähdä omaiseni puolison kuoleman jälkeen tehdyn perintöverotuksen verolipun. Omaiseni puoliso eli appeni kuoli vuonna 2002. Minulla ei tietääkseni ollut tuota verolippua, koska en tietenkään hoitanut omaiseni raha-asioita vielä tuolloin, vaan vasta noin vuodesta 2007 lähtien. Etsiskelin sitä kuitenkin omaiseni papereista, koska hän hoiti puolisonsa kuolinpesää. En löytänyt. Omaiseni heitti valtaosan vanhoista papereistaan pois muutossa vuonna 2007, enkä osannut pitää mitään silmällä, kun en tajunnut, että hän on muistisairas.

Sitten minulla välähti: toinen perillisistähän oli puolisoni lapsi, kuten nytkin. Entä, jos hänelle tuli oma verolippu? Sehän voisi löytyä lapsen vanhoja virallisia papereita sisältävästä mapista. Ja siellähän se olikin! Kumma kyllä. Verolipusta selvisi, mitä verottaja oli merkinnyt kuolinpesään silloin kuuluneen lähiöasunnon arvoksi. En ihan ymmärtänyt, miksi se oli asianajajan mielestä tärkeä tieto, mutta sitä hän oli vailla.

Se verolipusta kuitenkin kävi selville, että pesän omaisuus on tällä hetkellä suurempi kuin vuonna 2002 omaiseni puolison kuollessa. Näin siitä huolimatta, että omaiseni myi vuosien mittaan valtaosan pesän osakeomaisuudesta. Uskon, että tämä on pääosin niiden asuntokauppojen ansiota, jotka tein vuonna 2007 ja jotka olivat ensimmäinen asia, mitä omaiseni puolesta hoidin. En suostunut myymään halvalla, vaan taivuttelin omaiseni vaatimaan asunnosta paremman hinnan. Tietenkin ulosmittasin vain asuntojen yleistä arvonnousua, mutta omaiseni ei olisi osannut sitä tehdä.

Olen selvitellyt nyt myös pankkiasioiden hoitamista, joka tulee ajankohtaiseksi perukirjan valmistuttua. Omaiseni varat ovat kahdessa pankissa, joihin molempiin pitää toimittaa iso nippu asiakirjoja sekä molempien perikunnan jäsenten aidolla allekirjoituksella varustettu alkuperäinen valtakirja, ennen kuin esimerkiksi osakkeiden myyntitoimeksiannon tekeminen ja varojen siirtely on mahdollista.

Se ei ilmeisesti käy, että skannaan lomakkeen, lähetän sen ulkomaille, perillinen allekirjoittaa sen siellä ja lähettää postissa minulle. Ei, vaan lomake pitää lähettää postissa mennen tullen. Lisäksi tarvitsen valtakirjan veroasioiden hoitamista varten molemmilta osakkailta. En vielä tiedä, tarvitsenko valtakirjan molempien kuolinpesien veroasioiden hoitamiseen, nythän on tarkoitus jakaa myös appeni perintö eikä vain anopin, ja lopettaa molempien kuolinpesien olemassaolo juridisena henkilönä.

Keskustelin eilen chatissa pankin asiakasneuvojan kanssa tarvittavista asiakirjoista. Näin se meni:


Pankki: Hei, nimeni on Veera. Miten voin auttaa?
Sinä: Hei Veera, minulla on kysyttävää kuolinpesän pankkiasioiden hoidosta. Minulla on edessäni esite "Ohjeita kuolinpesän asioita hoitaville."
Pankki: Hei! Kysy pois vaan
Sinä: Siellä toisella sivulla todetaan, että kun vahvistuttaa perukirjan osakastiedot maistraatissa, ei tarvitse toimittaa virkatodistuksia pankille. Mitä virkatodistuksia tässä tarkoitetaan, siis kenen?
Sinä: Jokaisen pesän osakkaan virkatodistuksia, jotka mainitaan sivun alalaidassa, vai vainajan virkatodistusketjua?
Sinä: Vai molempia?
Sinä: Lisäksi: vainaja on leski, jonka kuolinpesä on jakamatta. Nyt on tarkoitus jakaa koko pesä. Tarvitaanko myös aiemmin kuolleen osalta osakastietojen vahvistus erikseen?
Pankki: Sillä tarkoitetaan vainajan virkatodistusketjua. Se alempi kohta kertoo siitä tarkemmin, eli pankille tulisi toimittaa muutoin katkeamaton sukuselvitys.
Sinä: Eli osakkaista pitää olla virkatodistukset joka tapauksessa?
Pankki: Ei tarvita, mikäli hänen osakastietonsa on vahivistettu jo aikaisemmin
Sinä: Ei ole vahvistettu, vahvistusta ei ole tarvittu mihinkään koska pesä on ollut jakamaton.
Pankki: Eli pankille tulee toimittaa todistus siitä, ketkä ovat kuolinpesän osakkaita. Tämmöisen todistuksen saa joko maistraatista, tai kirkkoherran virastosta.
Pankki: Jos osakasluettueloa ei ole vahvistettu maistraatissa, niin tulee toimittaa sukuselvitys. Eli jompi kumpi.
Sinä: Joo mutta tulkitaanko pesät nyt erillisiksi vai yhdeksi pesäksi, käytännössähän jaetaan lesken pesää.
Sinä: Sukuselvitys on tietysti perunkirjoitusta varten eli se on olemassa.
Sinä: Siis on tehty perunkirjoitusta varten...
Sinä: Periaatteessahan ensin kuolleella voisi olla myös eri perillisiä kuin nyt kuolleella, vaikkei nyt satukaan olemaan :)
Pankki: Tarkistin vielä asian, niin aiemmin kuolleen puolison perukirja ja ositussopimus tarvitaan.
Sinä: OK, mutta häneltä ei tarvita sukuselvitystä?
Sinä: Sitten vielä kysymys valtakirjoista...
Pankki: Ei tarvita, osakasselvitykseen tarvitaan ainoastaan aiemmin kuolleen perukirja, tai ositussopimus. Ei muita sukuselvityksiä.
Sinä: Hyvä! Ja sitten se valtakirjajuttu. Hoidan asioita täältä vainajan kotipaikalta, mutta osakkaat asuvat toisessa suomalaisessa kaupungissa ja ulkomailla. Olen skannannut tuon esitteen lopussa olevan valtakirjapohjan ja Suomessa asuva allekirjoitti sen, minkä jälkeen lähetin sen postissa ulkomaille allekirjoitusta varten. Riittääkö tämä valtakirjaksi siitä huolimatta, että tuo valtakirjalomake tietysti jakaantui kahdeksi A4:ksi skannatessa?
Sinä: Eli periaatteessa joku ilkimys voisi vaihtaa allekirjoituksen muunsisältöiseen valtakirjaan ;)
Pankki: Eli onko kaikkien osakkaiden nimet kuitenkin samassa valtakirjassa?
Sinä: Ovat.
Sinä: Minun on siis tarkoitus hoitaa asiat heidän puolestaan - olen vainajan ex-edunvalvontavaltuutettu ja tunnen pesän asiat parhaiten.
Pankki: Yleensä konttori edellyttää, että valtakirja olisi alkuperäinen ja konttori ottaa siitä kopion. Eli jos konttorille viedään skannattu versio, niin en osaa sanoa, että miten konttori asian ottaa.
Sinä: Pankista pitää joka tapauksessa ilmeisesti varata aika sitten kun kaikki paperit ovat valmiina?
Pankki: Kyllä tulee varata aika. Ajan voi varata heti, kun osakasselvitys on meillä valmistunut.
Sinä: Mutta osakasselvityksen alkuunpanemiseen riittää kun antaa paperit tiskin yli?
Pankki: kyllä vaan
Sinä: OK, eli täyttä selvyyttä ei tullut tuohon valtakirja-asiaan. Toivotaan parasta, posti kulkee niin toivottoman hitaasti valtameren yli.
Sinä: Näyttää siltä, että joudun vielä lähettämään muitakin alkuperäisiä asiakirjoja allekirjoitettavaksi eli ehkä kannattaisi varmuuden vuoksi laittaa vielä alkuperäinen valtakirjalomakekin mukaan?
Pankki: Ymmärrän kyllä, konttorista saa kyllä ohjeistusta tarkemmin, että miten olisi asioita järkevintä hoitaa, kun osakkaat eivät voi yhdessä asiaa hoitaa.
Pankki: Aina alkuperäiseen tulisi laittaa nimet ja konttori ottaa sitten kopiot omaan arkistoonsa.
Sinä: Kiitos sinulle, tämä riittää tässä vaiheessa :)
Pankki: Kiitos yhteydenotostasi! :)
Sinä: Mukavaa päivänjatkoa :)
Pankki: Kiitos samoin sinulle!



--

Oma tilanne:


Tänään unohdin puhelimeni kotiin. Aina jotain.


1 kommenttia:

{ sari } at: 14. huhtikuuta 2023 klo 14.49 kirjoitti...

Todella paljon on järjesteltävää kuoleman jälkeen. Minun ystäväni kertoi, että heillä on kuolinpesän tyhjennys edessä. Ilmeisesti ammattilainen sen tulee tekemään, hänellä on muutenkin paljon järjestettävää hautajaisten ja muiden suhten. Kiitos postauksesta.

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine